10 Temmuz 2008 Perşembe

Şükrü Mustafa Gülesin


14 Eylül 1922 de İstanbul’da doğan efsanelerimizden Şükrü Mustafa Gülesin, Türk futbolunun yetiştirdiği en önemli yıldızlardan biridir. Spora, atletizm ve yüzme dallarında 14 yaşında başladı. Daha sonra dönemin popüler oyunu futbola merak saldı. Ve Kınalıada’da kalecilik yaparak futbola adım attı. Çok geçmemişti ki gol atma becerisi de göze batınca golcü olarak oyun tutmaya başladı.

İstanbul Erkek Lisesi'nde okurken de futbol yeteneği göze batan bir genç delikanlıydı. Beyoğluspor çok geçmeden bu yetenekli genci fark ediyor ve takıma dâhil ediyordu.

Bir müddet Beyoğluspor’da top koşturan Şükrü Gülesin’e kulübümüz Beşiktaş Jimnastik Kulübü talip oluyordu. 1940-1941 sezonunda Beşiktaş Jimnastik Kulübü'ne transfer olan Şükrü için “efsane” olma süreci böylece başlıyordu.

Kulübümüz sporcusu olarak 1 sezon ara verdiği 10 yıllık süreçte, tarihe kornerden attığı 39 golle geçen Şükrü Gülesin, üstün bir futbol yeteneğine sahipti. Efsane kaptan Baba Hakkı ile top koşturma onuruna erişmiş nadir sporcularımızdan olan Şükrü Gülesin, bu kornerden gol atma yeteneği yüzünden Hakkı Kaptanın gazabına da uğrayacaktı. Unutulmaz anılardan olan ve anlatıla gelen olay şöyledir;

Bahse konu maçta Kara Kartallar bir korner atışı kazanır. Doğal olarak Şükrü geçer korneri kullanmak için topun başına… Hakkı Kaptan, “kornerden topu bana at” dercesine elini kaldırıp yer gösterir işaret parmağıyla. Gelişine yazılacaktır Baba. Şükrü her zamanki gibi kaleye atar topu… Ve futbol yaşamında attığı 39 korner golünden birine daha imza atar. Sevinmek için arkadaşlarına koşacakken, bir bakar ki Baba Hakkı tüm hışmıyla Şükrü’ye doğru koşmaktadır. Pabucun pahalı olduğunu fark eden Şükrü var gücüyle kaçmaya başlar… Şükrü önde, Hakkı Kaptan arkada turlamaktadırlar sahayı… Hakkı Kaptan hem koşup hem arkadan bağırmaktadır; “Şükrüüüüüü !!! Neden bana atmadın oğlum! Kaçma gel, dövmeyeceğim oğlum, öpeceğim.”

1944/1945 yılında bir sezon oynadığı MKE Ankaragücü dışında, 10 yıl boyunca Beşiktaş'ta hep başarılı dönemlerin takımlarında kayıtlıydı adı. Bu 10 yıllık periyoda, 3 Millî Küme, 6 İstanbul Ligi, 2 İstanbul Kupası, 2 Başbakanlık Kupası şampiyonluğu yaşadı. Derbilerde Galatasaray'a 13 gol, Fenerbahçe'ye ise 9 gol atma başarısını gösterdi.

Beşiktaş formasıyla oynadığı 281 maçta 39’u köşe atışlarından olmak üzere 226 gol attı.

Bu yetenek ülke sınırları dışından da fark edilmişti. 1950'de İtalya takımı Palermo Şükrü Gülesin’e talip oluyor ve transferini gerçekleştiriyordu. Efsane Sporcumuz İtalya da da büyük sükse yapıyor ve bu Avrupa’nın en zorlu liginde gelmiş geçmiş en iyi ve yetenekli yabancılar listesine adını yazdırıyordu.

1951-52 sezonunda Lazio'ya, ertesi yıl da tekrar Palermo'ya transfer oluyordu. İtalya Ligi'nde oynadığı 3 sezonda 79 maç oynayan ve 36 gol atan Şükrü Mustafa Gülesin, hala Palermo taraftar sitelerinde tarih sayfalarında unutulmazlar arasında anılmaktadır. (Bkz. Ekli linkte Gulesin Sukru yazan kısım à http://www.cuorerosanero.com/Personaggi.htm)

Hiç yorum yok: