23 Şubat 2009 Pazartesi

Ruhun Şad Olsun Kralım ( 1940-2003 )



Beşiktaş’ımızın ilk gol kralı Güven Önüt’ü aramızdan ayrılışının 6.yılında saygı ile anıyoruz. 1960 yılında İzmirspor’dan Beşiktaş’a transfer olan Önüt, 9 sene Siyah-Beyaz’lı formayı giydikten sonra 1968-1969 sezonunu sonunda Beşiktaş forması ile futbola veda etti. Şık kafa golleri ile tanınan Güven Önüt, Beşiktaş forması ile 225 maçta 94 gole imza attı.

Kralımızın ruhu şad olsun.

Yıl 1960 yılı. Beşiktaş Andrea Kutik adlı yaşlı bir Macar Antrenörün idaresinde ilk Milli Lig şampiyonluğu kazanmış. Beşiktaş’ı Kolej takımı diye küçük görenler , Kutik’in bir Gol , İki puan ( o zamanlar galibiyet iki puandı) eleştirenler sonunda Beşiktaş’ı alkışlamışlar. Beşiktaş’ın bu genç kadrosunda , kalede Necmi , beklerde Bahattin ve Münir , orta sahada Tuncay, Sabahattin ve Kaya, forvette ; Arif, Nazmi , Şenol, Birol ve Küçük Ahmet var. Her ne kadar emektar Mithatpaşa Stadyumu Şenol, Birol Gool diye inlemişse de , şimdi bu kadroyu takviye etmek gerekecek. Çünkü Beşiktaş Avrupa’ya açılacak, ünlü Prater Stadı’nda , Avusturya’nın Rapid takımı ile karşılaşacak. İşte böyle bir ortamda ilk düşünülen isim İzmirsporlu Güven.


1960 yılının Temmuzunda Beşiktaş Güven Önüt’ü transfer ettiğinde , o zaman genç bir Beşiktaş taraftarı olan ben, Beşiktaş mecmuasında Güven’in resimlerini hayranlıkla seyretmiş hakkında yazılan yazıları bir solukta okumuştum. Güven aynı gol kralı Galatasaraylı Metin Oktay gibi İzmirspor’dan geliyordu. Metin’den biraz daha uzun boylu ve narin yapılıydı. Hava toplarına son derece hakim, her iki ayağı ile topa kolayca vuran bir oyuncuydu. Topu sürdüğünde ve dripling yaptığında top ayağına mıknatısla bağlı imiş gibi bir santim bile açmazdı. Bugün İlhan Mansız genç kızlar için ne kadar popülerse, Güven de o zamanlar genç bir yıldız olan Marlon Brando’ya benzeyen fiziği ile genç kızların sevgilisiydi.

Güven Beşiktaş’a geldiğinde tam yirmi yaşında idi , yani 1940 doğumluydu. Beşiktaş’ta ilk yılları umulduğu gibi iyi geçmedi. Güven menisküs ameliyatı geçirdi ve birkaç sene kendini toparlayamadı. 1962 yılında Spajic isimli Yugoslav antrenörün çalıştırdığı Beşiktaş son maçta , bir puan önünde olduğu Galatasaray’a bir penaltı golü ile yenildi ve şampiyonluğa veda etti
O yıllar Şenol ve Birol yüz bin lira transfer ücreti karşılığında, ki o zaman bu büyük paraydı , Fenerbahçe’ye transfer olduğu yıllardı. Artık Güven Beşiktaş’ın tek yıldızı idi. Bu kadro Galatasaray’dan gelen Suat Mamat , genç takımdan gelen Sanlı Sarıalioğlu ve Yusuf Tuna ile takviye edildi. Bu kadro birkaç sene sonra gene Spajin antrenörlüğünde lig şampiyonluğunu sırtladı. Aynı yıllarda Güven, 19 gol ile gol kralı oluyordu. Bu gol krallığının şüphesiz en önemli yanı, aralıksız her yıl gol kralı olan Metin Oktay’ın tacının ilk defa başka bir oyuncuya geçmesiydi.

Bana Güven’in bir golünü anlat derseniz aklıma Mithatpaşa Stadyumu’nda oynanan bir Galatasaray maçı aklıma gelir. Maç balçık halindeki stadyumda , sağnak yağmur altında oynanmaktadır.İlk devrenin bitmesine iki ya da üç dakika vardır ve durum sıfır sıfırdır. Beşiktaş Gazhane tarafındaki kaleye hücum etmektedir. Küçük Ahmet kornerden bir orta yapar, Güven herkesin üzerinden yükselir ve Turgay’ın müdahalesine rağmen topu ağlara yollar. Bundan hemen bir dakika sonra bu defa sağdan Arif bir orta yapar, Güven yerden bir metre yükseklikteki topa , havada uçarak vücudunu yere paralel hale getirir ve nefis bir vole çakar. Golcü oyuncu balcık tarlasına düşer, çamur içindeki yüzünü sahadan kaldırır ve kaleye bakar. Top ağlardadır. Kendisini sevinçle bir kere daha çamura bırakır. Yerde yatarken, sıkılı sağ yumruğu zaferi işaret edercesine havaya kalkmıştır. Belliğime kazıdığım bu anı hiçbir zaman unutmayacağım.

Geçmiş zaman olur ki , hayali Cihan değer.

Nur içinde yat büyük Beşiktaşlı.

Cem Özmeral
24 Şubat 2003

SonBarikat Beşiktaş

Not : Anı,ilgili linkten alınmıştır.

http://www.gazozkapagi.net/350erefstadi8595/guvenonut.html

Hiç yorum yok: