24 Şubat 2009 Salı

Hentbolde Rakibimiz Belli Oldu


Hentbol Challenge Kupasında rakibimiz belli oldu. Karadağ'dan RK Budućnost Podgorica. İlk maçı 28/29 Mart'ta deplasmanda, rovanşı ise 4/5 Nisan da evimizde oynayacağız.

Rakibimizi kısaca tanıyalım;

RK Budućnost Podgorica

RK Budućnost, Podgorica Karadağdan bir hentbol takımı. 2006-2007 sezonunda kurulan bir takım ve ilk olarak o sezon Karadağ Erkekler Hetbol 1 nci ligine yükseldiler. Budućnost spor topluluğunun bir parçası.

Şu andaki kadroları;
  • Perunicic Nenad (Almanya)
  • Ivanovic Ilija (Karadağ)
  • Mihajlovic Zoran (Sırbistan)
  • Stojiljkovic Dragoslav (Sırbistan)
  • Jovanovic Dalibor (Sırbistan)
  • Rajicevic Ivan (Karadağ)
  • Kovacevic Vladimir (Karadağ)
  • Rajkovic Marko (Karadağ)
  • Andjic Mirko (Karadağ)
  • Kocalo Petar (Karadağ)
  • Vuckovic Ilija (Karadağ)
  • Knezevic Drasko (Karadağ)
  • Bakic Igor (Karadağ)
  • Krivokapic Zarko (Karadağ)
  • Bjelobrkovic Bosko (Karadağ)
  • Andjelic Goran (Karadağ)
  • Grbovic Nemanja (Karadağ)
  • Cupic Djoko (Karadağ)
  • Mugosa Stefan (Karadağ)
  • Majic Mirko (Karadağ)
  • Radojevic Igor (Karadağ)
  • Radovic Mirko (Karadağ)
Şehirden bahsetmek gerekirse;

Podgorica Karadağın başkenti ve en büyük şehri. Şehrin 2003 sayımındaki nüfusu 136 bin 473 kişi. Ribnica ve Morača nehirlerinin kesiştiği noktada bulunan Zeta ovası ve Bjelopavlići vadisi gibi verimli topraklara kurulmuştur. Şehir kuzeyde Kayak Sporları Merkezine ve Adriyatik denizi kıyısındaki sahil yerleşimlerine yakındır. Podgorica Belediyesinin %10.4 ü Karadağ kontrolündeki alandır ve nüfusun %27.3'ü Karadağlılardan oluşmaktadır. Bu yüzden Karadağın ekonomik, kültürel ve eğitim odağında bulunan idari merkezdir.

Şehrin ismi Karadağ dilinde "Gorica'nın altı" anlamına gelmektedir. "Gorica" küçük dağ anlamında kullanılmaktadır. Ve şehir merkezini çevreleyen sıra tepelerin adıdır.

Podgerica'nın yaklaşık 3 kilometre dışında Doclea isimli antik şehrin kalıntıları vardır. Roma imparatorluğu ve öncesi dönemden kalmıştır. Roma imparatoru Diocletian bu bölgeye gelmesinden kaynaklı bu isim verilmiştir. Sonraki yüzyıllarda "Dioclea" olan şehir ismi i harfinin kullanım esnasında düşmesi ile "Doclea" olmuştur. Sonraki dönemlerin slavik dillerinde ise "Duklja" olarak geçmektedir.

Şehir ismi kuruluşunda (11 nci yüzyıldan önce), "Birziminium" olarak geçmektedir. Orta çağda "Ribnica" olarak bilinmiştir. "Podgorica" ismi ise 1326 dan sonra kullanılmaya başlanmıştır. 1946 tan 1992 yılına kadar da "Titograd" olarak kullanılmıştır.


Tarihi olarak Podgorica,

Birçok önemli tarihi yolun kesiştiği bir noktadadır. Prehistorik dönemden kalma insan yerleşkelerine kadar dayanır.

Gelişim sürecine antik yunandaki Illyrian kabilesinin istilası ile başlar. Slav ve Avar kabilelerinin ilk olarak bölgeye gelişi 5 nci yüzyıldan itibarendir. Bizans ile yaptıkları sürekli çatışmalarla o bölgede yerleşimlerini sağlamlaştırmışlardır. Daha sonra bu bölgede slavlar kendi kültür sanatlarını yaratarak ortaçağ klisesine ve feodal sınıfa kabul edilmişlerdir. Podgrica ismi ile 1326 yılından sonra anılmaya başlayan şehir, o dönem için, çevresiyle ekonomik olarak güçlü ticaret yollarına sahip bir şehirdir. Bu bakımdan ekonomik güç, askeri önem ve stratejik konum açısından dikkat çekici bir yer olarak bilinmektedir.

1474 yılında Türklerin işgali ile ekonomik, kültürel ve sanatsal açıdan bir kesintiye uğramıştır bu gelişim süreci. Türkler Podgorica'da büyük bir kale inşaa etmişlerdir. Ve bu kale çevresinde bulunan ticaret ağlantı yollarını isyankar kabilelerin saldırılarına karşı koyma ve hücum etme amacıyla kullanılmıştır. Kuleler, kapılar, ve koruma rampaları ile donatılmış olan müstahkem şehir, Türklere saldırıları göğüsleme imkanı sağlamıştır.

1864 de Podgorica, Osmanlının İşkodra vilayetinin bi kazası haline gelmiş ve "Böğürtlen" ismini almıştır. Arnavutça adıyla "Burguriçe" olarak da kullanılmıştır.

1878 yılında Berlin Kongresinde alınan kararla Karadağ ile entegrasyonu sağlanmıştır. Bu süreçten sonra ekonomik ve şehirsel gelişim yeniden hızlanmıştır.

1 nci Dünya savaşına kadar gelişimi devam eden şehir, savaşla birlikte yeniden bir duraklamaya girmiştir. 1916 dan 1918 e kadar Avusturya-Macaristan imparatorluğunun işgali altında kalmıştır. 1918 de Karadağ ile Sırbistanın birleşme kararı ile Yugoslavya Krallığı olan bölgede yeniden bağımsız hale gelmiştir.

Her iki dünya savaşında da şehir nüfusu 13 bin civarındadır. 2 nci dünya savaşında da ağır yaralar alan şehir, 4 bin civarı insan kaybetmiştir. 1944 yılında sosyalistler tarafından tekrar özgürlüğüne kavuşmuşturulmuştur.

Şehir 1946'da "Titograd" ismini almış ve Sosyalist Karadağ Cumhuriyetinin başkenti haline gelmiştir. Bundan sonra emsalsiz bir gelişim göstermiştir.SFRY (Socialist Federal Republic of Yugoslavia) eli ile hızlı bir nüfus artışı, ağır endistrilüşme hamleleri, sağlık, eğitim, kültür enstitiülerinin kurulması gibi süreçlere tanıklık etmiştir.Ve altyapı gelişmiştir. Bu gelişim süreci de SFRY nin 1990 yılında dağılması ile son bulmuştur. Ve şehir 1992 yılında yeniden Podgorica olarak anılmaya başlanmıştır.

Yugoslav savaşlarından tüm ülkenin etkilenmesi ile Podgorica da ekonomik olark bir dönem gerilese de günümüzde yine modern ve ekonomik olarak gelişmiş görünümüne yaklaşmıştır.

2003 yılında yapılan sayıma göre etnik dağılımı şöyledir;

Etnisity nüfus yüzde

Karadağlılar 96,343 56.96%

Sırplar 44,423 26.26%

Arnavutlar 19,341 11.42%

Müslümanlar 4,399 2.60%

Boşnaklar 2,307 1.36%

Romanlar 1,389 0.82%

Hırvatlar 709 0.42%

Taraftarları;

Varvari (Barbarlar) olarak anılan bir taraftar grubu. 1987 de Podgorica Futbol takımını desteklemek için kurulmuştur. Tüm Podgorica spor kulüp şubelerini desteklemektedirler.

Geleneksel renkleri mavi-beyazdır. Futbol maçlarında Podgorica şehir stadyumunda kuzey tribününde konumlanırlar. Hentbol ve Basketbol şube faaliyetlerinde ise, Morača Spor Merkezinde kendileri için ayrılmış tribünde takımlarını desteklerler. 2000 li yılların başlarında kulüp yönetimi ile ters düşen grup o yıllardan beri basketbol maçlarına gitmemekte ve yönetimi protesto etmektedir. Protestonun nedeni Futbol takımının o yıllarda liginde orta sıralarda zorla durmaya çalışırken Basketbol takımına yüksek bedellerle oyuncu transfer edilmesidir.

Grup sıklıkla Karadağ polisi ile gürültülü kavgalar ve çarpışmalara girmektedir. Genellikle Balkan takımlarının taraftarları ile de bu tür çatışmalar yaşamaktadırlar.


Hiç yorum yok: